Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди днес, че Вашингтон ще

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди днес, че Вашингтон ще
Коментари Харесай

САЩ заплашват със санкции всякаква търговия с оръжие с Иран

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо предупреди днес, че Вашингтон ще вкара наказания против физически и юридически лица, свързани с търговия с оръжие с Иран, след като Техеран разгласи през днешния ден края на 10-годишното оръжейно ембарго на Организация на обединените нации, предадоха ТАСС и Франс прес.

По думите му Съединени американски щати са подготвени да задействат своите пълномощия за въвеждане на наказания против всевъзможни физически или юридически лица, които имат значителен принос за доставка, продажба или трансфер на стандартно оръжие на Иран или от Иран, както и против тези, които дават техническа подготовка, финансова поддръжка и услуги, както и съдействие, обвързвано с това оръжие, осведоми Българска телеграфна агенция. 

" Всички страни, искащи мир и непоклатимост в Близкия изток и подкрепящи битката с тероризма би трябвало да се въздържат от присъединяване в търговия с оръжие с Иран ", предизвести Помпейо в официално съобщение.

По силата на интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия, подписано през 2015 година, ембаргото на Организация на обединените нации не разрешава продажба на тежко оръжие и военно съоръжение на Иран трябваше да завърши на 18 октомври.

През август Съединени американски щати, които през 2018 година се отдръпнаха едностранно от съглашението, не съумяха да се наложат в Съвета за сигурност за продължение на ембаргото и възобновяване на интернационалните наказания против Иран.

Така че Техеран разгласи през днешния ден, че възбраната за търговия с оръжие към този момент е анулирана по силата на съглашението.

Москва удостовери през септември волята си да развива военно съдействие с Иран след анулацията на ембаргото, а Китай не крие желанията си да продава оръжие на Техеран след 18 октомври.

Иран задоволява със лично произвеждане над 90 % от потребностите на защитата си и не се нуждае от поддръжка от чужбина, написа в Туитър представителят на външното министерство Саид Хатибзадех, представен от ТАСС. По думите му Иран разчита на първо място на личните си качества и няма желание да се втурва да купува стандартни оръжия след приключването на ембаргото.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР